USEIN KYSYTTYÄ

Mikä on P-merkki vaatteiden hoito-ohjeessa?

P-merkki tarkoittaa kemiallista pesua = ilman vettä pesukoneessa tapahtuvaa pesua, veden tilalla pesulioksena on hiilivety (hydrocarbon). Kemiallista pesua voivat suorittaa vain muutamat pesulat, jolla on P-kemiallinen pesukone.

P-pesun etu

  • nopea pesu
  • ei kutista/rypistä vaatetta niin paljoa kuin vesipesu

P-pesun haitta

  • ei puhdista hyvin vesitahroja eikä valkuaisainetahroja - ei sovi jäykille/koville/suurille tekstiileille

Kummassa pesussa kannattaa pestä,
jos tekstiilissä sallittuna vesipesu ja P-kemiallinen pesu?

  • Vesipesussa puhdistuvat yleisimmät nestetahrat ja valkuaislika parhaiten
  • P-pesussa kutistuma pienempi, mutta ei sovi kaikille kuitumateriaaleille.

Voiko vaahtomuovipatjan pestä?

Patjan tulee taipua rullalle, silloin sen voi pesettää pesulassamme vesipesuna. Patjan päällinen kannattaa jättää paikalleen suojaamaan patjaa pesun ajaksi, vaikkakin joidenkin valmistajien patjanpäälliset kutistuvat jopa 10% pesussa, joka on vielä normaali puuvillakuidun kutistuma, ei siis valmiste/pesuvirhe.  Asiakas voi joutua poistamaan patjastaan päällisen pesun ja kuivauksen jälkeen, jos se ei veny suoraksi asetellessa, jotta patja mahtuu oikenemaan suoraksi.

Missä pesen ryijymattoni?

Ryijymaton pesu pesulassamme tasopesuna, hinta maton koon mukaan neliöhinnalla, katso hinnasto.

Mitä on tekninen materiaali?

Tekninen materiaali tekstiileissä tekee vaatteesta vedenpitävän, hengittävän tai lämmittävän. Yleisimpiä nimiä ovat Softshell ja Kuorivaatteet. Hengittäviä ja vedenpitäviä kalvomateriaaleja on kahdentyyppisiä: mikrohuokoisia ja hydrofiilisia. Kalvot valmistetaan yleensä PTFE-muovista tai polyuretaanista ja ne ovat usein tehty eri menetelmillä. Kaikki nämä asiat vaikuttavat materiaalin laatuun.

Miten tekninen materiaali huolletaan ja hoidetaan?

Pese tekniset vaatteet hellästi. Puhdas vaate on toimivampi kuin likainen. Vedenhylkimiskäsittely on tärkeä vaatteen ominaisuuksien kannalta: kun ulkopuoli on kuiva, kangas hengittää Vuoriton vaate voidaan upottaa pesun jälkeen kyllästysaineeseen, joka pitää kankaan vettä hylkivänä. Vuorelliset ja topatut vaatteet suihkutetaan kyllästysaineella vain pinnasta.