USEIN KYSYTTYÄ

Mitä on Emulsiopesu?

Emulsiopesu

Tämä on perinteistä vesipesua hellävaraisempi pesumenetelmä, jossa käytetään emulsiomaista pesuainetta. Tämä suojaa tekstiiliä veden epäsuotuisilta vaikutuksilta, kuten kutistumiselta ja värisiirtymiltä.

Emulsiopesussa tekstiiliin kohdistuva mekaaninen rasitus on myös normaalia vähäisempää. Hellävaraisuutensa ansiosta pesumenetelmä takaa pestävälle tuotteelle pitkän käyttöiän ja sopii erinomaisesti aroille vesipestäville materiaaleille ja vaikeille sekä vaativille tuotteille, kuten sohvanpäällisille.

Emulsiopesu sopii tavallisesti myös sellaisille tuotteille, joissa on vesiliukoista Iikaa, mutta joiden pesuohje kieltää vesipesun.

Mikä on F-merkki vaatteiden hoito-ohjeessa?

-merkki tarkoittaa kemiallista pesua = ilman vettä pesukoneessa tapahtuvaa pesua, veden tilalla pesuliuoksena on hiilivety. Pystymme pesemään  ja  hoito-ohjemerkeillä merkatut tekstiilit.

-pesun etu

  • nopea pesu
  • ei kutista/rypistä vaatetta niin paljoa kuin vesipesu

 -pesun haitta

  • ei puhdista hyvin vesiliukoisia tahroja eikä valkuaisainetahroja – ei sovi jäykille/koville/suurille tekstiileille (ruoka- ja juomatahrat).
Kummassa pesussa kannattaa pestä, jos tekstiilissä sallittuna vesipesu ja F-kemiallinen pesu?
  • Vesipesussa puhdistuvat yleisimmät nestetahrat ja valkuaislika parhaiten
  • -pesussa kutistuma pienempi, mutta ei sovi kaikille kuitumateriaaleille.

Tarjoamme myös W-emulsiopesua:

  • kemiallinen vesipesu; emulsiopesu
  • hellävarainen vesipesu erikoisaineilla, jotka suojaavat mm kutistumiselta ja huopaantumiselta
  • esim. juhlamekko; sallittu vain kemiallinen pesu, jossa on vesiliukoinen juomatahra tai villaneule, jossa on ruokatahra
Voiko vaahtomuovipatjan pestä?

Patjan tulee taipua rullalle, silloin sen voi pesettää pesulassamme vesipesuna. Patjan päällinen kannattaa jättää paikalleen suojaamaan patjaa pesun ajaksi, vaikkakin joidenkin valmistajien patjanpäälliset kutistuvat jopa 10% pesussa, joka on vielä normaali puuvillakuidun kutistuma, ei siis valmiste/pesuvirhe. Asiakas voi joutua poistamaan patjastaan päällisen pesun ja kuivauksen jälkeen, jos se ei veny suoraksi asetellessa, jotta patja mahtuu oikenemaan suoraksi.

Missä pesen ryijymattoni?

Ryijymaton pesu pesulassamme tasopesuna, hinta maton koon mukaan neliöhinnalla, katso hinnasto.

Mitä on tekninen materiaali?

Tekninen materiaali tekstiileissä tekee vaatteesta vedenpitävän, hengittävän tai lämmittävän. Yleisimpiä nimiä ovat Softshell ja Kuorivaatteet. Hengittäviä ja vedenpitäviä kalvomateriaaleja on kahdentyyppisiä: mikrohuokoisia ja hydrofiilisia. Kalvot valmistetaan yleensä PTFE-muovista tai polyuretaanista ja ne ovat usein tehty eri menetelmillä. Kaikki nämä asiat vaikuttavat materiaalin laatuun.

Miten tekninen materiaali huolletaan ja hoidetaan?

Pese tekniset vaatteet hellästi. Puhdas vaate on toimivampi kuin likainen. Vedenhylkimiskäsittely on tärkeä vaatteen ominaisuuksien kannalta: kun ulkopuoli on kuiva, kangas hengittää Vuoriton vaate voidaan upottaa pesun jälkeen kyllästysaineeseen, joka pitää kankaan vettä hylkivänä. Vuorelliset ja topatut vaatteet suihkutetaan kyllästysaineella vain pinnasta.

Vanhan arvotekstiilin pesuohje:
  • Pese puku tai asuste vain, jos on ihan pakko
  • Käytä isoa ammetta, 40-asteista vettä ja hellävaraista pesunestettä
  • Liikuta varovaisesti pesuvedessä-älä nosta vedestä ylös
  • Tee huuhtelut hellästi
  • Aloita kuivaus työtasolla imemällä vettä sienellä
  • Siirrä kosteana vaatepuulle, jos tekstiili kestää sen
  • Käytä loppukuivatuksessa apuna hiustenkuivaajaa
Kuinka usein tyynyt kannattaa pestä?

Tyynyt tulisi pestä pesukoneessa pari kertaa vuodessa, voimakkaasti hikoilevan henkilön useamminkin. Pesuainetta riittää kolmasosa normaalista määrästä. On hyvä jo ostaessa kiinnittää huomio siihen että tyynyt voidaan pestä 60 asteessa. Pesukoneessa valitaan hienopesuohjelma ja kevyt linkous.

Tyynyt muotoillaan kosteana ja samalla varmistetaan täytteen tasaisuus. Varovainen rumpukuivaus on hyvä. Tyynyt voit kuivata esim. kuivaustelineen tasolla ilmavassa paikassa. Pöyhiminen edistää täytteiden tasaista jakautumista.

Untuvatyyny pestään 30-60 asteessa hienopesuohjelmalla. Käytä untuvalle suunniteltuja, nestemäisiä pesuaineita. Älä käytä aineita, joiden PH arvo on yli 7, älä myöskään valkaisuainetta sisältävää pesuainetta.

Untuvatuotteet tarvitsevat paljon vettä, joten täytä pesukonetta vain kolmannes koko täyttömäärästä.

Jos hoito-ohjeet sallivat, kuivaa untuvatuote rumpukuivauksella alhaisessa lämpötilassa. Voit käyttää myös kuivauspalloja, joiden tarkoitus on kuohkeuttaa pyykkiä. Toinen tapa on tasokuivaus ulkona suoralta auringonvalolta suojassa tuotetta välillä pöyhien.

Samaa ohjetta voi käyttää myös untuvapeitteen pesussa.

Älä pese arvokasta villavaatetta pilalle

Pese villaneuleet käsin tai villapesuohjelmalla koneessa, jos vaatteessa on konepesun salliva merkintä. Käsinpesussa pesuaine tulisi liottaa huolellisesti veteen ja vaate tulisi pestä ja huuhdella tasaisen kädenlämpöisessä vedessä. Yli 40 asteen lämpötilaa villavaate ei kestä. Villavaatetta ei hangata, vaan se pestään hellästi puristellen.

Pesemisen jälkeen villavaate kuivataan vaakatasossa, suoraa auringonvaloa välttäen. Kuivausrumpua herkkä materiaali ei kestä.

Villahuovan voi pestä myös ammoniakin ja veden yhdistelmällä kertoo Kodin niksiopas vuodelta 1955.

20 litraan kylmää vettä sekoitetaan kahvikupillinen ammoniakkia. Huovan voi laittaa liuokseen vuorokaudeksi, jonka jälkeen huopa huuhdotaan ja puserrellaan, minkä jälkeen se ripustetaan kuivumaan.

Onko puoliksi valkoinen vaate valkopyykkiä vai kirjopyykkiä?

Nyrkkisääntönä voi käyttää, että pestään mahdollisimman samanväristä tekstiiliä yhdessä.

Jos pestävänä on tekstiiliä, jossa on valkoisen lisäksi värillisiä kuvioita, ne kannattaa pestä omana satsinaan ja mahdollisimman matalassa lämpötilassa. Yleensä kotipyykki lähtee puhtaaksi jo 40 asteessa.

Valkoisen pyykin värjäytymistä voi välttää katsomalla ensin pesuohjeita, minkä lämpötilan vaate kestää. Valkoinen pyykki kannattaa pestä sellaisella pesuaineella joka on tarkoitettu valkoiselle pyykille. Värin irtoaminen on kiinni myös tekstiilin laadusta. Aina kun on väriä, kannattaa olla varovainen.

Seuraa meitä somessa

Rovaniemen Keskuspesulan palvelupiste, Ruokasenkatu 10, 96200 Rovaniemi, puh. 040 7120 343

Avoinna ma–pe 9.00–17.00 (suljettu joka päivä klo 13.30–14.00)